24 november 2010

Japanska Gyarustilen - Onee Gyaru おねえギャル ^^

Onee är det mindre formella ordet av Oneesan vilket betyder stora syster på japanska. Onee Gyaru betyder alltså "Big sister gal" eller "Stora syster gal" på svenska. Denna benämning passar faktiskt riktigt bra in på denna stil eftersom man bara genom att höra namnet nästan kan gissa innebörden av denna trend. Stilen Onee Gyaru är helt enkelt en aningen mer "vuxen" version av Gyaru.

För att vara en aning mer konkret visar sig detta inte genom endast förändringar i mönster och färgkombinationer utan snarare i val av material och sammansättningen av en komplett look. Här väljer man bort budget toppar och tees och kombinerar istället minikjolen/shorts med en dyrare märkes topp, blus eller skjorta. Figurnära plagg med hög midja är vanligt.
Man väljer även bort låga skor och föredrar istället högklackat.

Onee gyarus har i regel god ekonomi och klär sig även en aning mer utmanande i jämförelse med gyaru där fokus ligger på trendigt kawaii. Onee Gyaru är alltså en stil som har en något mer sofistikerad vuxen look men som fortfarande i allra högsta grad är Gyaru.

En populär japansk pop stjärna som bär denna stil och som också har en del i dess historia är Namie Amuro. Stilen onee gyaru har nämligen delvis vuxit fram ur stilen Amura gyaru som uppkom som en hyllning till Namie Amuro.

Källor: Egna observationer, bloggar samt japanska modetidningar.

0 kommentarer: